Kapitola 11 - Pád do tmy

Takhle to dopadnout nemělo.

Ta mantra se mu vracela do jeho, kdysi příjemně bezstarostný hlavy, často. Denodenně. Když sedával U sadu, sám, zalezlej v koutě co nejdál od výčepu - události posledních měsíců z něj udělaly vlastně dobrovolnýho asociála - a pil hnusnej tuzemák, i když by si tak rád dal svýho oblíbenýho, prokouřenýho desetiletýho Ardbega, rašelinovýho parťáka do nepohody, vylejzalo to s jistotou vždycky. Pít na zapomění je blbost. Každým dnem se jen ujišťoval, že to nefunguje. Maximálně ho to krátkodobě otupovalo. Rašplovalo ostrý hrany. Na podobně hrubej povrch. Žádná jemná práce.

O místo přišel hned, jak ho pustili. Kriminálník (i když neodsouzenej) dýlera dělat nemůže. Kazil byste image naší progresivní společnosti. Nic takového si dovolit nemůžeme, i když proti vám osobně samozřejmě nic nemáme. Kecy.

Skok z obchoďáka s pěkným nadprůměrným platem na nezaměstnatelnýho na podpoře byl rychlej. Tak rychlej, že si ani nestih uvědomit, jak moc nepříjemný to bylo. Asi tomu pomohla i vazba. Přestupní stanice. A pak chlast, kterej otupil to (tady to překvapivě dobře fungovalo), co mu ještě zbylo po práci našich kriminalistů. Bystrejch vyšetřovatelů. Fízlů.

Měl zkusit štěstí v jiným městě. Kde ho neznali. Moh bejt zas úspěšněj. Dokonce mu to tenkrát kdosi radil. Ale nechtěl. Svou situaci blbě vyhodnotil. Naivně optimisticky. Totálně mimo realitu.

Chvíli prodával antény pro pirátskej příjem kabelovky. Tím se vydělat dalo. Slušně. Ale naskočil do toho až na poslední chvíli. Zakrátko signál zakódovali a s drahým dekodérem už to tak žhavý zboží nebylo.

Osud je ironická kurva.

Další mantra, kterou měl v hlavě právě teď. Spolu s jeho oblíbenejma songama z puberty. „Ty co vypijou cokoli, dnes chodí o bílý holi. A slovo světlo je obsahem legend.“ Tak nějak to Haubert a Golda zpívali.

Přežít otravu methanolem není dobrý. Zvlášť, je-li vám jen pár let přes třicet. „Současnou situaci považujeme za alarmující," tvrdil Petr Pavlík, prezident Unie výrobců a dovozců lihovin ČR. Zase jen kecy. Alarmující je, že to ti bastardi z Unie nechali dojít tak daleko.

S invalidním důchodem skončil v ústavu pro stejně postižený. Bílek v království bílejch holí. V údolí bílejch králů. A byl si jistej, že už se nikam jinam nepodívá. Takříkajíc.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knihy Dobrovský - zklamání obrovský

Je to tady mrtvý

Oběd se šéfem